-
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Gökyüzünde yamaç paraşütüyle müzik

Babadağı'ndan Ölüdeniz'e yamaç paraşütü atlayışı sırasında müzik yapan ritim saz ustası Dorman, sporlarla müziği gökyüzünde birleştirdi.

Yamaç paraşütüyle bin 800 metreden gerçekleştirdiği atlayışlar sırasında müzik yapan ritim saz ustası Gerçek Dorman, İngiliz müzisyen ve şarkıcı Sam Lee ile gökyüzünde enstrüman çalmayı amaçlıyor.

Müzik eğitimini ABD'deki Berkeley Üniversitesinde tamamlayan 35 yaşındaki Dorman, yaklaşık 15 yıldan beri ritim sazlarıyla profesyonel anlamda çalışıyor, davul ve perküsyon eğitimi veriyor.

Türkiye'nin ilk ve tek davul perküsyon festivali olan D52'nin koordinatörü ve en kapsamlı davul kitabının yazarı olan Dorman, Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Babadağı'nda bin 800 metre yükseklikten Ölüdeniz'e yamaç paraşütüyle yaptığı müzikli atlayışlarını paraşüt pilotu Hakan Çetinkaya'nın yardımıyla gerçekleştirdi.

Atlayışlar sırasında, İngiliz müzisyen Sam Lee'nin The Ballad of George Collins adlı parçasını bongo, shaker, kopuz (ağız arpı) ve djembe gibi çeşitli ritim sazları çalarak seslendirdi.

Dorman'ın müzikli atlayışları, kamerayla kayıt altına alındı.

Mayıs ayının ilk haftası içinde iki günde yaptığı 3 "müzikli" atlayışını sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki hesabından canlı olarak yayınlayan Dorman, Youtube'daki sayfasında da bu görüntülere yer verdi.

"Bulutlara, güneşe doğru çalmak zevkliydi"

Afrika kökenli bir ritim saz olan djembe ile yaptıkları atlayış sırasında çekim yaparken çok zorlandıklarını anlatan Dorman, Çetinkaya'nın yaklaşık 1,10 metre boyutundaki djembeyi yamaç paraşütüne ustalıkla adapte edebilmesinin atlayışın gerçekleştirilmesinde en önemli rolü oynadığını söyledi. Dorman, bu atlayıştaki çekimin yaklaşık 1,5 saat sürdüğünü belirtti.

Müzik ve doğa sporlarını bir araya getirmeyi amaçlayan çalışması sırasında muhteşem Ölüdeniz manzarasından ilham aldığını söyleyen Dorman, hazırlık aşamasında, enstrümanların üzerine bağlanıyor olması nedeniyle "Doğru uçabilecek miyiz, doğru kalkabilecek miyiz, rüzgar tersten mi esecek?" sorularından kaynaklanan bir tedirginlik yaşadığını ifade etti.

Atladıktan sonra hissettiği kalp çarpıntısının inanılmaz boyutta olduğunu anlatan Dorman, şöyle devam etti:

"Perküsyon ve müzik aşkı tüm endişeleri bastırdı diyebilirim. Çok güzel. Bin 800 metreden atlıyorsunuz. Bir hava akımı yakaladık. O hava akımıyla beraber daha da yükseldik. Gökyüzünde o kadar yüksekte çalmak hakikaten çok güzel bir duyguydu. Hem heyecanlıydı hem bulutlara doğru, güneşe doğru çalmak zevkliydi, güzeldi. Benim için başka bir anlam ve heyecan içeriyordu"

Havada müzik yapmanın tehlikeli sporlar uzmanı olan yakın arkadaşı Çetinkaya ile yaptıkları sohbet sırasında akıllarına geldiğini aktaran Dorman, şunları söyledi:

"Ben müzikle uğraşıyorum ve 'rhythm kitchen' (ritim mutfağı) adını verdiğim mutfak aletlerinden ritim enstrümanları olarak kullanmak gibi çılgın projelerim var. Beraber 'Ne yapabiliriz' dedik. Gökyüzünde çalalım dedik. Bu, taşıyabileceğimiz en üst noktalardan birisi. Yaptığımız konuşmanın hemen ardından karar aldık ve bir hafta içinde çekimleri yapmaya başladık."

Dorman, gelecekte sadece yamaç paraşütü ile değil, serbest düşüş, dağcılık, rafting ve belki de bunların hepsini kullanarak müzik videosu yapmayı arzuladıklarını dile getirdi.

Sam Lee ve ekibi ile gökyüzünde canlı müzik

Müzikli atlayış yapma kararını aldıktan sonra en beğendiği müzisyenlerden olan Sam Lee ile temasa geçerek eserini seslendirmek için izin aldığını aktaran Dorman, atlayışta yaptığı çekimleri Sam Lee'ye gönderdiğini bildirdi.

Çekimleri gören İngiliz müzisyenin çok etkilendiğini anlatan Dorman, "Sam Lee, bu projeyi çok beğendi ve Türkiye'ye gelip bizimle uçmak istiyor, kendi ekibiyle beraber. Hatta sadece uçmaya dayalı ve teması uçmak olan bir parça yapmak istiyor." diye konuştu.

Çekimlerin bir kısmını Ürgüp'te balonla, bir kısımını da Babadağı'nda yamaç paraşütüyle yapmak istediklerini anlatan Dorman, "Sam Lee ve ekibi gökyüzünde olacak. Hepimiz aynı anda sanki bir konser veriyormuş gibi aynı anda atlayacağız ve aynı anda çalacağız, planlarımız bu. Bunu uzun değil, 1 aylık bir süre içinde yapmayı planlıyoruz" dedi.

AA

Bu Haberi Paylaş:
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Mobil Uygulamalarımız

RADYO TURKUVAZ

26 Nisan 2024, Cuma
  • 07:00Uğur'la Güne Merhaba
  • 10:00Gönül Dostu Füsun
  • 12:00Utku'yla İstekler
  • 15:00Hilal Özgani ile Sosyal Hayat
  • 17:00Hopdedik Ayhan Show

Ajanda son 12 Saat

BİZE ULAŞIN