-
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

'Kaybolan medeniyetimizin yeniden ihyasını gaye edindik'

Hattat Hüseyin Kutlu, "Biz, kaybolan medeniyetimizin yeniden ihyası, onu yeniden bulup yeniden onunla ihya olmayı kendimize gaye edindik. Bunun için gayret ediyoruz. Bizim bütün sanatlarımız, bizi o medeniyetimize götürecek vesilelerdir." dedi.

Hattat Hüseyin Kutlu, "Bizim düşüncelerimizin, davamızın, çalışmalarımızın, inşallah ileride ümit ettiğimiz seviyeye geleceği müjdesini alıyorum ben şimdi. Biz, kaybolan medeniyetimizin yeniden ihyası, onu yeniden bulup yeniden onunla ihya olmayı kendimize gaye edindik. Bunun için gayret ediyoruz. Bizim bütün sanatlarımız, bizi o medeniyetimize götürecek vesilelerdir." dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) tarafından, "Hattat Hüseyin Kutlu'ya Saygı Gecesi" düzenlendi.

Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programda AA muhabirine açıklama yapan hattat Hüseyin Kutlu, etkinlikten dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Kutlu, bunun, ümitlerin yeniden parladığı bir gece olduğuna işaret ederek, "Bizim düşüncelerimizin, davamızın, çalışmalarımızın, inşallah ileride ümit ettiğimiz seviyeye geleceği müjdesini alıyorum ben şimdi. Biz, kaybolan medeniyetimizin yeniden ihyası, onu yeniden bulup yeniden onunla ihya olmayı kendimize gaye edindik. Bunun için gayret ediyoruz. Bizim bütün sanatlarımız, bizi o medeniyetimize götürecek vesilelerdir." diye konuştu.

Oturum başkanlığını Bilim Kültür ve Sanat Derneği (BİKSAD) Başkanı Kemal Öztürk'ün yaptığı panel ise BİKSAD tarafından hazırlanan belgesel gösterimiyle başladı.

Panelde konuşan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Kaya, 40'ın üzerinde öğrencinin, Kutlu'nun icazet aldığı bilgisini verdi.

"Sanatın hemen her dalından haberdar"

Kutlu'nun, İslam'ı özünden kavradığını aktaran Kaya, şunları kaydetti:

"İslam medeniyetinin temel unsurlarının hemen hepsine vakıf. Estetik zevki fevkalade. Sanatın hemen her dalından haberdar. Biz edebiyattan söz açıyoruz, hocamız edebiyatın her alanında bilgiye sahip. Zevk-i selim sahibi. Zaten geleneksel tezyini sanatlarımızı söylemeye gerek yok, o bunların üstadı. Ayrıca hocamız felsefe mezunu olduğu için, olayları her yönüyle kritik etmesini ve onlardan netice çıkarmasını bilen biri."

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara da Hüseyin Kutlu'nun mimari bakış açısını değerlendiren bir konuşma yaptı.

İslam dünyasının, modernleşme tecrübesiyle birlikte, birçok değişmeye ve farklılaşmaya uğradığı yorumunu yapan Kara, cami ve mezarlıkların, modern şehirlerin merkezi olmaktan çıktığını anlattı.

Kara, Hüseyin Kutlu'nun ise bir istisna olduğunu ve camiyi tekrar merkeze alma konusunda çok ciddi çalışmalar yaptığını aktardı.

Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Özcan ise Hüseyin Kutlu'nun sanat anlayışı üzerine yaptığı konuşmasında, Kutlu'nun sanatı bir bütün olarak düşündüğünü ve sanatları birbirine bağlamayı bir metot olarak gördüğünü dile getirdi.

Panelin ardından, tasavvuf müziği sanatçısı Ender Doğan, sözleri Alvarlı Efe, besteleri ise Hüseyin Kutlu'ya ait olan eserleri seslendirdi.

Etkinlikte ayrıca, Kutlu'nun 23 eserinden oluşan bir sergi de katılımcıların beğenisine sunuldu.

Kaynak: AA

Bu Haberi Paylaş:
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Mobil Uygulamalarımız

RADYO TURKUVAZ

19 Nisan 2024, Cuma
  • 07:00Uğur'la Güne Merhaba
  • 10:00Gönül Dostu Füsun
  • 12:00Utku'yla İstekler
  • 15:00Hilal Özgani ile Sosyal Hayat
  • 17:00Hopdedik Ayhan Show
BİZE ULAŞIN