-
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Unutulan kına geceleri Hint dizileriyle geri döndü

Son yıllarda Bosna Hersek'teki birçok televizyon kanalında yayınlanan Hint dizileri, asırlar önce Osmanlılar döneminde bölgeye ulaşan kına gecesi geleneğini yeniden canlandırdı.

Son yıllarda Bosna Hersek'teki birçok televizyon kanalında yayınlanan Hint dizileri, asırlar önce ülkeye Osmanlılar tarafından getirilen kına gecesi geleneğini yeniden canlandırdı.

Bugün Türkiye'deki kına gecelerinden farklı bir konseptte yapılan bu organizasyonlarda, gelin ve yakın arkadaşlarının kollarına Hint kınası ile çeşitli desenler yapılıyor.

Siyah ve turuncu renkteki kınalarla çeşitli desenler çizildiği gibi Türk kına gecelerinin vazgeçilmez adetlerinden ayna tutma, duvak takma ve gelin ağlatma da Bosna Hersek'teki kına gecelerinde görülen uygulamalardan.

Hint dizilerindeki kına gecesi sahnelerine özenen genç kızlar, unutulan kına gecesi geleneğini yeniden canlandırarak, yeni nesillerin de beğeneceği bir şekilde tekrar yaşatmaya başladı.

Kına geceleri artıyor

Bosna Hersek'teki en tanınan Hint kınası sanatçılarından Adla Mulic, kına gecesi geleneğini büyükannelerinden gördüğünü belirterek, bu geleneği daha modern bir şekilde uygulayıp yeniden yaşatılması için uğraştığını söyledi.

İnternette izlediği videolardan farklı desenler çizmeyi öğrendiğini aktaran Mulic, çiçek motiflerine eklediği ufak detaylarla bütünleşmiş bir görüntü ortaya çıkardığını söyledi.

Son yıllarda birçok yerel kanalda yayınlanan Hint dizilerinden de esinlendiğini dile getiren Mulic, "Aslında geçmişte burada yaygın olan bir Türk geleneğini yaşatmak istedim. Bunu yaparken unutulmuş kına gecesi geleneğinin daha çağdaş bir gelenek olarak kabul görmesi için Hint dizilerinden gördüğüm ufak tefek detaylardan faydalandım." dedi.

Bosna Hersek'te her geçen gün artan Türk ve Hint dizisi merakının bazı unutulmuş geleneklerin gün yüzüne çıkmasına da yol açtığına işaret eden Mulic, kına gecesi organizasyonlarının da sürekli arttığını vurguladı.

Kaynak: AA

Bu Haberi Paylaş:
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Mobil Uygulamalarımız

RADYO TURKUVAZ

28 Mart 2024, Perşembe
  • 07:00Uğur'la Güne Merhaba
  • 10:00Gönül Dostu Füsun
  • 12:00Utku'yla İstekler
  • 15:00Hilal Özgani ile Sosyal Hayat
  • 17:00Hopdedik Ayhan Show

Ajanda son 12 Saat

BİZE ULAŞIN