-
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Amerika Diyanet Merkezine görkemli açılış...

Amerika Diyanet Merkezi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in katılımıyla açıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ABD'nin başkenti Washington'a yarım saatlik mesafedeki Maryland eyaletinde yaptırılan ve ABD'nin ilk Türk İslam Merkezi olma özelliğini taşıyan Amerika Diyanet Merkezi'nin açılış töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Burada sadece bir mescidin açılışını yapmıyoruz, bütün insanlığa bir medeniyet merkezini armağan etmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi. Yaklaşık 20 yıl öncesinde Diyanet Merkezinin yapıldığı arazi üzerinde Müslümanların bir konteynır mescid içerisinde ibadetlerini yaptıklarını hatırlatan Başkan Görmez, "İnsanlığın ufkunu karartan, medeniyetler çatışması tezlerini reddeden, her taşıyla İslamofobik nefretleri ortadan kaldıran medeniyet merkezini burada oluşturmayı lütfettiği için Yüce Rabbime hamd ediyorum" diye konuştu.

"Hiç biriniz başınızı öne eğerek yaşamayınız. Çünkü siz Müslümansınız"...

Başkan Görmez, konuşmasında Senegal'den gelerek 50 yıldır Amerika'da yaşayan Müslüman bir baba ile oğlu arasında geçen bir hikayeyi de anlattı. İlkokul son sınıfta okuyan Muhammed isminde bir çocuğun babasına giderek "Babacığım, ben arkadaşlarımdan ismimi gizlersem bana izin verir misiniz?" diyerek izin istedi ve gözyaşı döktü. Başkan Görmez, Amerika ve Avrupa'da yaşayan bütün Müslümanlara çağrı yaptı: "Nerede yaşarsanız yaşayın hiç biriniz başınızı öne eğerek yaşamayınız. Çünkü siz Müslümansınız. Muhammed ismi sadece 'emin' sıfatını, güveni, barışı, hakkı ve adaleti temsil eder. Hiç biriniz, on binlerce kilometre ötelerde din, İslam adına yaralı bilinçlerin, cinayet şebekelerinin işlediği suçlardan dolayı eziklik hissetmeyin. O cinayetlerin hiç birisi Dini Mübin'i İslam'dan, Resulü Ekrem Muhammed Mustafa'dan, Kerim kitabımız Kur'an-ı Kerimden kaynaklanmıyor.

Başkan Görmez'in, açılış konuşmasında şu sözlere yer verdi:

Bugün biz sadece her yönüyle muhteşem olan bir mabedin açılışını yapmıyoruz, sadece bir mescidin açılışını yapmıyoruz. Biz bütün insanlığa bir medeniyet merkezini armağan etmenin mutluluğunu yaşıyoruz, Rabbimize ne kadar hamd etsek azdır.

"Ortak ilahi zemin, medeniyettir. Bütün medeniyetler insanlığın ortak değerleriyle ayağa kalkmışlardır"...

Aramızdaki ortak ilahi zemin elbette bütün kainattır, çünkü bütün kainat Rabbimize teslim olmuştur. Ancak biz insanlar kainatı bölümlere ayırdık Doğu, Batı diye ayırdık. Oysa Rabbimiz, Doğu'da Allah'ın, Batı'da Allah'ın buyurdu. Dünyayı Kuzey, Güney diye ayırdık. Oysa Rabbimiz iki Doğu'nun, iki Batı'nın Rabbidir. Kuzey'in de, Güney'in de yegane sahibi odur. Sonra dünyayı bölgelere ve kıtalara ayırdık. Başka kıtaların nimetleriyle, başka kıtaları onardık. İmar ettik. Sonra da insanlığı, dünyayı, toplumları, gelişen toplumlar, gelişmemiş toplumlar, gelişmekte olan toplumlar ve gelişmiş toplumlar diye tasnif ettik. İlahi ortak zeminden bir tanesi insanın kendisidir, çünkü insan bir kainattır. Her insan saygın ve muhteremdir. Her insan Rabbimizin halifesi olarak yaratılmıştır. Ortak ilahi zemin aynı zamanda medeniyettir. Çünkü bütün medeniyetler insanlığın ortak değerleriyle ayağa kalkmışlardır.

Bataklıktan Medeniyet Merkezine

Yaklaşık 20 yıl bu arazi üzerinde burada yaşayan bütün vatandaşlarımız Müslüman komşularıyla birlikte bir konteynır mescit içerisinde ibadetlerini yapıyorlardı. Bir kandil gecesinde onlarla birlikte geçirdiğim hüzünlü bir geceyi, hüzünlü anları hala hatırlıyorum. Bugün o konteynır mescidin yerinde, insanlığın ufkunu karartan, medeniyetler çatışması tezlerini reddeden, her taşıyla, her nakşıyla İslamofobik nefretleri ortadan kaldıran, her taşı konuşan bir vaiz olarak insanlara hitap eden böyle bir medeniyet merkezini burada oluşturmayı lütfettiği için tekrar Yüce Rabbime hamd ediyorum.

Dün Cuma namazından sonra 50 yıldır bu topraklarda yaşayan Müslüman bir kardeşimizin kulağıma eğilerek söylediği ve yüreğimi acıtan bir hususu paylaşmak istiyorum. Senegal'den buraya yerleşen Müslüman kardeşimiz ilkokul son sınıfta okuyan Muhammed adlı oğlunun kendisine gelerek "Babacığım, ben arkadaşlarımdan ismimi gizlersem bana izin verir misiniz? diye izin istedi" dedi. Ve gözyaşı döktü. Bundan hareketle Amerika'da ve Avrupa'da yaşayan bütün Müslüman kardeşlerime dün Cuma hutbesinde ifade ettiğim çağrıyı tekrarlamak istiyorum. Lütfen nerede yaşarsanız yaşayın hiçbiriniz başınızı öne eğerek yaşamayınız. Çünkü siz Müslümansınız. Çünkü Muhammed ismi sadece emin sıfatını temsil eder, güveni, barışı, hakkı ve adaleti temsil eder. Hiç biriniz on binlerce kilometre ötelerde din adına, İslam adına yaralı bilinçlerin, cinayet şebekelerinin işlediği suçlardan dolayı eziklik hissetmeyin, çünkü hepimiz biliyoruz ki, o cinayetlerin hiç birisi din-i mübini İslam'dan, Resulü Ekrem Muhammed Mustafa'dan, kerim kitabımız Kur'an-ı Kerim'den kaynaklanmıyor.

Başkan Görmez, Amerika Diyanet Merkezinin yapımı ve açılması esnasında desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ederken "Farklı inançlara mensup bütün Maryland halkına bu medeniyet merkezini barışla kucakladıkları için en kalbi şükranlarımı arz ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada Amerika Diyanet Merkezinin tüm Müslümanlara hayırlı olması temennisinde bulundu.

Merkezin yapıldığı araziye ilişkin, "Bu araziyle tanışmam, bir ABD seyahatinde bir ramazan iftarında olmuştu. Ben de o konteynerin içerisinde oradaki 25-30 kişiyle iftar yapmak suretiyle burayla tanışmıştım" diyen Erdoğan, o konteynerin böyle bir medeniyet merkezine dönüşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Eserin yapımında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Özellikle, Osmanlı mimarisine göre yapılan bin 500 kişi kapasiteli bu cami, bizlere adeta Türkiye'de imişiz hissini uyandırıyor. Merkez, caminin yanı sıra, konferans salonu, kütüphanesi, misafirhanesi, spor salonu, sosyal tesisleri ve yemekhanesiyle bir de hamamıyla bir külliye. Bu özellikleriyle merkezimiz, ibadethane yanında, sosyal alandaki tüm ihtiyaçları da karşılayabilecek şekilde tasarlanmış ve hayata geçirilmiştir. Maryland eyaletinde yapılan bu yatırım, hiç şüphesiz civar bölgelerdeki Amerikalı Müslümanlara da hizmet edecektir."

Merkezin mimari güzelliğini "takdire şayan" olarak nitelendiren Erdoğan, "Ama bunun asıl önemli olan yanı ABD'deki Müslüman kardeşlerime vereceği hizmettir, vereceği manevi huzurdur. Bu binalara hayat verecek, adeta ruh verecek sizlerin çalışmaları olacaktır. İslam'ın tüm insanlığı kucaklayan değerlerini, Peygamberimizin sevgi ve merhamet mesajını buradan ABD'ye ve dünyaya duyurma konusunda, merkezimize önemli görevler düştüğüne inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"11 Eylül'de bir avuç teröristin Amerika'ya yaşattığı acının faturasının tüm Müslümanlara fatura edilmesi kabul edilemez"...

Dünyada ve ABD'de ne yazık ki, Müslümanlara karşı hoşgörüsüzlüğün ve ön yargının yükselişte olduğu bir dönemden geçildiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"İşte onun için bu merkez büyük önem taşıyor. Bugün aramızda bulunan Müslüman derneklerinin ve ABD'de yaşayan her Müslüman'ın, 11 Eylül saldırılarının ardından ülkeye hakim olan olumsuz havayı dağıtmak için çalıştığını çok iyi biliyorum. Her zaman ifade ediyorum, terörizmin dini, milliyeti, ırkı, kökeni kesinlikle yoktur. Terörist, insanlığa karşı işlediği suçlar sebebiyle bu sıfatı hak eden kişidir. 11 Eylül'de bir avuç teröristin Amerika'ya yaşattığı acı ve dehşetin faturasının tüm Müslümanlara fatura edilmesi asla kabul edilemez."

Bu üzücü olayın ardından, Müslüman toplumlara ve bireylere karşı önyargıların Amerika Birleşik Devletleri ile Batı'nın tamamında giderek tırmanmayı sürdürdüğünü dile getiren Erdoğan, bu önyargıları kırmaya çalışırken ne yazık ki Müslüman kimliğiyle hareket eden gözü dönmüş bazı grupların söylemleri ve tavırlarıyla adeta İslam karşıtı kesimlere hizmet ettiğinin altını çizdi.

"İslam'ın almaktan çok vermeyi tavsiye eden, komşusu aç yatarken tok yatmayı yasaklayan, öldürmeyi değil, yaşatmayı emreden gerçek yüzünü Amerikan toplumuyla tüm uluslararası camiaya göstermeliyiz" diyen Erdoğan, "Bugün açılışını yaptığımız kültür ve medeniyet merkezimizin işte tüm bu çalışmalara öncülük edeceğine inanıyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışın ardından Diyanet İşleri Başkanı Görmez'le birlikte Amerika Diyanet Merkezinde yer alan diğer bölümleri gezerek bilgi aldı.

Bu Haberi Paylaş:
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Mobil Uygulamalarımız

RADYO TURKUVAZ

23 Nisan 2024, Salı
  • 07:00Uğur'la Güne Merhaba
  • 10:00Gönül Dostu Füsun
  • 12:00Utku'yla İstekler
  • 15:00Hilal Özgani ile Sosyal Hayat
  • 17:00Hopdedik Ayhan Show

Namaz Vakitleri

  • İmsak
  • Güneş
  • Öğle
  • İkindi
  • Akşam
  • Yatsı

Ajanda son 12 Saat

AYET, HADİS, SÖZLER

"Sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine kulluk et!"

Hicr Sûresi 99. Ayet Meali
BİZE ULAŞIN