-
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Caner Taslaman: İnsan Allah'a kulluk için yaratıldı

İnsan Allah'a kulluk için yaratıldı... Bu sözler Prof. Dr. Caner Taslaman'a ait... A Haber'de yayınlanan Düşünce Atlası programına katılan Taslaman, insanın bilinçli yaratıldığını, hiçbir şekilde insanın tesadüfen yaratılmadığını söyledi.

Kur'an-ı Kerim'i önemli kılan pek çok unsur vardır. Allah ile bizim bağımızı kuruyor, evrene bir bakış açısı veriyor, ama en önemli yaptığı şeylerden biri karşımızda duran varlığı nereden geliyoruz nereye gidiyoruz sorularını açıklıyor. Bu bizim için aslında vahiyi olmazsa olmaz kılan unsurlardan biri. Karşımızda bu varlık ne oluyor da var? Neden sorusuyla da ne kast edildiği de birkaç şeyle açıklanabilir. Yani ne oluyor da karşımızda bunlar var? Ben yoktum, hiçten buraya geldim. Gözümüzü açtığımızda her birimiz önce sevdiklerimizle karşılaşıyoruz annemiz, babamız, sevdiklerimiz… Diğer taraftan yüz binlerce bitki türü, yüz binlerce hayvan türünün olduğu bir dünya. Müthiş bir gökyüzü var, bilimin bize söylediği tabloya göre de orada yüz milyara yakın yıldız var, böyle muhteşem bir tablonun içerisindeyiz.

"VARLIK TESADÜF DEĞİLDİR"
Şimdi Kur'an-ı Kerim'in bize verdiği o temel dünya görüşünde bütün bunlar bilinçli bir gücün, kudreti çok yüksek, ilmi çok yüksek bir gücün yaratması ile olduğu söyleniyor. Yani buradaki varlığın tesadüfen değildir. Bütün bunlar planlı bir sürecin ürünleri. Bütün bu canların var olması da senin burada var olman da planlandı. Bunda hiçbir rastgelelik yok deniliyor. Bu çok önemli çünkü; bunu anlamadığınız zaman kendi varlığınızın bir amacı olabileceğini anlamanız mümkün değil. Bilinçli bir şekilde yaratılmadıysanız o zaman hayatınızın, burada oluşunuzun bir anlamı yok. Siz ancak anlamı oluşturmaya kalkabilirsiniz, ateist filozofların söylediği gibi ama baştan amaçsız bir şey olunca o amacı oluşturmanız da mümkün değil. Çünkü siz baştan bir amaçsız şekilde burada var olmuş oluyorsunuz. Burada bilinçli bir şekilde yaratıldığımızla ilgili Kur'an-ı Kerim'in ortaya koyduğu bu tablo baştan bizim burada bilinçli bir şekilde yaratıldığımızı veya hayatın anlamı olduğunu, anlamlı bir şekilde burada olduğumuzu, rastgele bir sürecin sonu olmadığını söylüyor.

"İNSAN ALLAH'A KULLUK İÇİN YARATILDI"
Buradaki tabloda Kur'an-ı Kerim'in ifadesiyle bizim buradaki varlık sebebimiz Allah'a kulluk. Allah'a kulluk da Kur'an-ı Kerim açısından şu demek; bezen Türkçe de bu kulluk kelimesini daraltıyorlar, yani Allah'a karşı namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek gibi görüyorlar. Onlar da hiç şüphesiz kulluğun bir parçası ama İslami açıdan bakarsak bizim Allah ile ilişkimizdeki bütün her şeyi kapsayan bir şeydir kulluk. Namaz oruç, zekât gibi ibadetleri kapsayan ama ondan çok daha geniş Allah ile bizim aramızdaki ilişkiyi kapsayan bir süreçtir.
Bu Haberi Paylaş:
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Mobil Uygulamalarımız

RADYO TURKUVAZ

23 Nisan 2024, Salı
  • 07:00Uğur'la Güne Merhaba
  • 10:00Gönül Dostu Füsun
  • 12:00Utku'yla İstekler
  • 15:00Hilal Özgani ile Sosyal Hayat
  • 17:00Hopdedik Ayhan Show

Namaz Vakitleri

  • İmsak
  • Güneş
  • Öğle
  • İkindi
  • Akşam
  • Yatsı

Ajanda son 12 Saat

AYET, HADİS, SÖZLER

"O gün ne mal fayda verir, ne evlâd! Ancak kalb-i selîm ile gelenler müstesnâ!.."

Şuarâ Sûresi 88-89.Ayet Meali
BİZE ULAŞIN