-
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Kur'an-ı Kerim'i Nasıl Okuyup Anlayabiliriz?

Bu mübarek, bereketli ve feyizli kitabın (Kur'ân'ın) anlaşılması, lafzının ihtivâ ettiği manalarının ve bu manaların altında var olan hikmetlerinin kavranabilmesi için en önemli metot, tedebbür, tefekkür, akletme ve muhakemedir. Onun âyetlerini derinden derine, inceden inceye düşünmeden Kur'ân'dan istifade etmek ve onu bir hayat kitabı haline getirmek zordur.

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

"Müminler ancak, Allah anıldığı zaman yürekleri titreyen, kendilerine Allah'ın âyetleri okunduğunda imanlarını arttıran ve yalnız Rablerine dayanıp güvenen kimselerdir." (Enfâl, 2)

Rasûlullah (sav) buyurdular:

"Kıyâmet gününde Kur'ân ve dünyadaki hayatlarını ona göre tanzim eden Kur'ân ehli kimseler mahşer yerine getirilirler. Bu sırada Kur'ân'ın önünde Bakara ve Âl-i İmrân sûreleri vardır. Her ikisi de kendilerini okuyanları müdafa için birbiriyle yarışırlar." (Müslim, Müsâfirîn 253; Tirmizî, Fezâilü'l-Kur'ân 5)

PEYGAMBER EFENDİMİZ (S.A.V.) NASIL KUR'ÂN OKURDU?

Resûl-i Ekrem Efendimiz, Kur'ân-ı Kerîm'i düşünerek okurdu.

Bazen sabaha kadar sadece bir âyet üzerinde düşündüğü olurdu. Bir gece "Onlara azab edersen zâten onlar senin kullarındır. Eğer onları bağışlarsan elbette sen güç ve kudret sahibi, her şeyi yerli yerince yapansın" (Mâide, 118) âyetine takılıp kaldı.

Ardından da Cenâb-ı Hakk'a yalvararak ümmetine şefaat etme yetkisini aldı. (Müslim, Îmân 346; Ahmed b. Hanbel, Müsned, V, 149, 156; )

Hz. Ebû Bekir'in kızı Esmâ'ya, torunu Abdullah:

"Nineciğim!" diye sordu. "Hz. Peygamber'in sahâbileri Kur'ân okudukları zaman ne yaparlardı?"

Esmâ şu cevabı verdi:

"Aynen Kur'ân-ı Kerîm bahsettiği gibi, gözlerinden yaşlar dökülür, vücutları ürperirdi." (Beyhakî, Şuabü'l-îmân (Zağlûl), II, 365)

Sevgili Peygamberimiz Kur'ân okurken, Allah'ı tesbih etmekten söz eden âyetlere gelince, Cenâb-ı Hakk'ı tesbih ederdi. (O'nun yüceliğine yakışmayan sıfatların kendisinde bulunmadığını söylerdi.)

Allah'tan dilekte bulunmakla ilgili âyetlere gelince, Cenâb-ı Mevlâ'ya dileğini sunardı.

Cenâb-ı Hakk'a sığınmaktan bahseden âyetleri okuyunca O'na sığınırdı. (Müslim, Müsâfirîn 203; Nesâî, Kıyâmü'l-leyl 25; )

Allah'ın elçisi Kur'ân-ı işte böyle yaşayarak okurdu.

Hz. Âişe Peygamberimiz'in en dikkatli talebesiydi. Kur'ân okumayı da ondan öğrenmişti. O'da Allah'ın kitabını, Resûl-i Ekrem gibi düşünerek okurdu. "Rabbimiz lütfetti de iliklere kadar işleyen azaptan bizi korudu" (Tûr, 27) âyetini okurken "Allah'ım! Bana da lutfeyle, beni de o kavuran ateşten koru!" diye duâ ederdi. (Abdürrezzak, el-Musannef (A'zamî), II, 451; İbn Ebû Şeybe, el-Musannef (Hût), II, 25)

Peygamber Efendimizin hizmetkârı Enes ibni Mâlik, Kur'ân-ı Kerîm'i hatmettiği zaman ailesini toplar, onlarla birlikte dua ederdi. (İbn Ebû Şeybe, el-Musannef (Hût), VI, 128)

Kaynak: 2gun1degil.com

Bu Haberi Paylaş:
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Mobil Uygulamalarımız

RADYO TURKUVAZ

27 Nisan 2024, Cumartesi
  • 07:00Turkuvaz Sabah
  • 10:00Kübra Alanson ile Bilmen Lazım
  • 12:00Turkuvaz Şarkılar
  • 15:00Müziğin Rengi
  • 18:00Hayatın Ritmi

Namaz Vakitleri

  • İmsak
  • Güneş
  • Öğle
  • İkindi
  • Akşam
  • Yatsı

Ajanda son 12 Saat

AYET, HADİS, SÖZLER

"Biz emaneti, göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar bunu yüklenmekten çekindiler, (sorumluluğundan) korktular. Onu insan yüklendi. Doğrusu o çok zalim, çok cahildir."

Ahzâb Suresi 72. Ayet Meali
BİZE ULAŞIN