-
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Prof. Dr. Cevat Akşit: Namaz, doktorada dil gibidir

Prof. Dr. Cevat Akşit namazın önemine dikkat çekti. Akşit, "Üniversitede doktora eğitimi alacaksınız, yabancı dilden geçemezseniz doktora eğitimi vermezler. Namaz da böyledir. Onun için diyoruz ki; "Namaz, namaz illa namaz. Namaz kimseyi yolda bırakmaz."

Prof. Dr. Cevat AKŞİT


​Peygamber Efendimiz, "Kıyamet gününde kulun hesaba çekileceği ilk ameli onun namazıdır. Eğer namazı düzgün olursa işi iyi gider ve kazançlı çıkar. Namazı düzgün olmazsa kaybeder ve zararlı çıkar. Şayet farzlarından bir şey noksan çıkarsa, Azîz ve Celîl olan Rabb'i: 'Kulumun nâfile namazları var mı, bakınız?' der. Farzların eksiği nafilelerle tamamlanır. Sonra diğer amellerinden de bu şekilde hesaba çekilir" buyuruyor.

Bu hadis-i şeriften şunu anlıyoruz. Namazımız güzelse arkası da güzel olur. Namazımız kötüyse, işimizin kötüye gideceğini Resulü Ekrem bizlere bildiriyor. Evet, bugün de aynı şeyler oluyor. Üniversitede doktora eğitimi alacaksınız, yabancı dilden geçemezseniz doktora eğitimi vermezler.
Namaz da böyledir. Onun için diyoruz ki; "Namaz, namaz illa namaz. Namaz kimseyi yolda bırakmaz."

AHİRETTE İLK SORU NAMAZDIR

Ahirette ilk sorunun namazdan olduğunu unutmayalım. Namazlarımızı geciktirmeyelim, vaktinde kılmaya özen gösterelim.
Namazın biliyorsunuz 12 şartı var. Dışındakilere 'Namazın Şartları' içindekilere ise 'Namazın Rükünleri' deniliyor.
Namazın şartları, namaza başlamadan yapılması gerekenlerdir. Şartları yapmaz isek namazımız, namaz olmaz.
Namazın şartlarını genel olarak biliyorsunuzdur. Hadestentahâret, abdestsizlikten kurtulmaktır.
Cünüpseniz, gusül abdesti, namaz abdestiniz yoksa namaz abdesti alacaksınız. Abdestiniz yoksa buna hades denir.
Hocam ben temizim, abdest almasam olmaz mı?
Maddesel olarak temiz olsanız bile manen kirlisiniz. Manen de temiz olmamız gerekiyor. Abdest aldınız mı bozuluncaya kadar namaz kılabilirsiniz. İsterseniz beş vakit namazı tek bir abdest ile de kılabilirsiniz.
Her vakit abdest almak şart değil. Bir abdest şeytanı insandan uzaklaştırır.

ABDEST, GÜNAHLARDAN ARINMAKTIR

Peygamber Efendimiz, "Bir Müslüman abdest alıp yüzünü yıkadığında, yüzündeki azaların işlediği bütün günahları; el ve ayaklarını yıkadığında, el ve ayaklarıyla işlediği bütün hata ve günahları, su damlalarıyla beraber akıp gider ve kendisi de tertemiz olur. Hatta kirpik ve tırnak diplerindeki günahlarından eser kalmaz" buyuruyor. Resulü Ekrem'in bu hadis-i şerifi ile besmele ile başlayıp dua ederek abdest alırsanız; tırnaklarınızın ucuna varıncaya kadar, günahlarınızın akıp gideceğini müjdeliyor. O zaman akıllı bir mümin, tırnak uçlarına kadar günahlarından arınmak istiyorsa. Tek bir abdestle beş vakit namaz kılmak yerine. Beş vakitte de usulüne uygun olarak abdest alabilir. Eğer abdest aldınız, namazınızı kıldıktan sonra bozulursa, abdestli gezmek için tekrar abdest alabilirsiniz.
Temiz gezmek de sünnettir.

ALLAH'IN İKRAMI GERİ ÇEVRİLMEZ

Bulunduğu şehirden 90 km uzakta olan bir şehre gitmeye niyetlenen yolcu, eğer 15 gün veya daha fazla kalmaya niyeti yok ise seferi olarak namazını eda eder. 15 günden fazla kalmaya niyeti olur ise farzları 4'er rekât olarak kılmalıdır.
Namazı kısaltarak kılmak bize Allah'ın ikramıdır. Allah (cc), "Eğer kâfirlerin size fitne vermesinden korkarsanız, yeryüzünde sefere çıktığınız zaman namazları kısaltarak kılmanızda bir sakınca yoktur" buyuruyor. Bu ayet-i kerimeye göre yolculuk esnasında güvende değilsek, tehlike altındaysak anlamı çıksa da Peygamber Efendimiz birçok seferinde tehlike altında olmasa da seferi olarak kılmıştır. Sahabeler sorunca da Resulü Ekrem, "Bu, Allah'ın size verdiği bir bağıştır, Allah'ın sadakasını kabul edin" buyuruyor. O sebepten tehlike altında olmasak dahi Allah (cc)'ın bize hediyesi, ikramı olması sebebiyle Peygamber Efendimiz, yolculuk esnasında namazları iki rekât olarak kılmamızı söylüyor. Zira Allah'ın ikramını geri çevirmek olmaz. Bu Allah'ın ikramını beğenmemek olur.
Ancak cemaat ile kılıyorsanız.
O zaman imama uymamız gerekiyor.​

Bu Haberi Paylaş:
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Mobil Uygulamalarımız

RADYO TURKUVAZ

26 Nisan 2024, Cuma
  • 07:00Uğur'la Güne Merhaba
  • 10:00Gönül Dostu Füsun
  • 12:00Utku'yla İstekler
  • 15:00Hilal Özgani ile Sosyal Hayat
  • 17:00Hopdedik Ayhan Show

Namaz Vakitleri

  • İmsak
  • Güneş
  • Öğle
  • İkindi
  • Akşam
  • Yatsı

Ajanda son 12 Saat

AYET, HADİS, SÖZLER

Şeytan, sizi fakirlikle korkutur ve size cimriliği telkin eder. Allah ise size katından bir mağfiret ve bir lütuf vaad eder. Allah her şeyi ihata eden ve her şeyi bilendir.

Bakara Suresi 268. Ayet Meali
BİZE ULAŞIN