-
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Ölen Kimsenin Amel Defteri Kapanır Mı?

Ölen kimsenin amel defteri kapanır mı? Öldükten sonra amel defterleri kapanmayan kimseler kimlerdir? İşte öldükten sonra bile sevabı kesilmeyen ameller…

Cenâb-ı Hak buyuruyor:

"Allah yolunda mallarını harcayanların örneği, yedi başak bitiren bir dane gibidir ki, her başakta yüz dane vardır. Allah dilediğine kat kat fazlasını verir. Allah'ın lütfu geniştir, O her şeyi bilir." (Bakara, 261)

SEVABI KESİLMEYEN AMELLER

Resûlullah (s.a.v.) buyurdular:

"İnsan ölünce, şu üç ameli dışında bütün amellerinin sevâbı kesilir: Sadaka-i câriye, kendisinden istifâde edilen ilim, arkasından duâ eden hayırlı evlâd." (Müslim, Vasiyye, 14)

"Sevdiğiniz şeylerden infâk etmedikçe aslâ "birr"e (yâni hayrın kemâline) eremezsiniz! Her ne infâk ederseniz, Allâh onu hakkıyla bilir." (Âl-i İmrân, 92)

Derin bir vecd hâlinde Resûlullâh'ı dinleyen ashâb-ı kirâm, bu âyet-i kerîmeyi de kendi iç dünyalarının derinliklerinde hissedebilmenin ve bu ilâhî dâvetin muhtevâsından hareketle, ellerinde ne varsa hepsini infâk edebilmenin muhâsebesine dalmışlardı. Bu mübârek sahâbîlerden biri de Ebû Talha (r.a.) idi. Onun Mescid-i Saâdet'e yakın, içinde altı yüz hurma ağacı bulunan kıymetli bir bahçesi vardı ve burayı pek severdi. Rasûlullâh'ı (s.a.v.) sık sık dâvet edip ikramlarda bulunarak da bahçesini bereketlendirirdi.

"BİRR"E ERİŞMENİN YOLU

Ebû Talha (r.a.), bu âyet-i kerîmenin tesiriyle, Resûlullâh'a (s.a.v.) gelerek şöyle dedi:

"–Yâ Rasûlallâh! Cenâb-ı Hak kitabında:

"Sevdiğiniz şeylerden infâk etmedikçe aslâ "birr"e eremezsiniz!.." (Âl-i İmrân, 92) buyuruyor. Şüphesiz servetim içinde en kıymetli ve bana en sevimli olanı Beyruhâ diye bilinen bahçemdir. Şu andan itibâren onu Allâh ve Rasûlü'ne bırakıyorum. Umarım ki bu sâyede Rabbim beni birre (hayrın kemâline) ulaştırır ve onu bana âhiret azığı eyler. Yâ Resûlallâh, artık bu bahçede Allâh'ın sana gösterdiği istikâmette tasarruf et."

Rivâyetlere göre bu sözlerinin ardından Ebû Talha (r.a.), bu güzel kararını derhal tatbik etmek için bahçeye gitti. Bahçeye vardığında hanımını bir ağacın gölgesinde otururken buldu. Ebû Talha bahçeye girmedi. Hanımı sordu:

"–Yâ Ebâ Talha! Dışarıda ne bekliyorsun? İçeri girsen ya!"

Ebû Talha:

"–Ben içeri giremem, sen de eşyanı toplayıp çıkıver." dedi.

Beklemediği bu cevâb üzerine hanımı şaşkınlıkla sordu:

"–Neden yâ Ebâ Talha! Bu bahçe bizim değil mi?"

Ebû Talha:

"–Hayır, artık bu bahçe Medîne fukarâsınındır." diyerek âyet-i kerîmenin müjdesini ve yaptığı fazîletli infâkı sevinç ve neşe içinde anlattı.

Hanımının:

"–Bahçeyi ikimiz nâmına mı, yoksa şahsın için mi bağışladın?" suâline de:

"–İkimiz nâmına." diye cevap veren Ebû Talha, bu sefer hanımından huzur içinde şu sözleri dinledi:

"–Allâh senden râzı olsun Ebû Talha! Etrafımızdaki fakirleri gördükçe aynı şeyi düşünürdüm de sana söylemeye bir türlü cesaret edemezdim. Allâh hayrımızı kabul buyursun. İşte ben de bahçeyi terk edip geliyorum!"

Ebû Talha'ya bu fedâkârlığı yaptıran ahlâk-ı hamîdenin ruhlarda kökleşmesi hâlinde ortaya çıkacak güzelliğin, insanlık sathında revaç bulmasıyla yeryüzünde nasıl bir asr-ı saâdet iklîminin oluşacağını tahmin etmek hiç de zor değildir.

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Vakıf, İnfak ve Hizmet, Erkam Yayınları

Bu Haberi Paylaş:
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Mobil Uygulamalarımız

RADYO TURKUVAZ

25 Nisan 2024, Perşembe
  • 07:00Uğur'la Güne Merhaba
  • 10:00Gönül Dostu Füsun
  • 12:00Utku'yla İstekler
  • 15:00Hilal Özgani ile Sosyal Hayat
  • 17:00Hopdedik Ayhan Show

Namaz Vakitleri

  • İmsak
  • Güneş
  • Öğle
  • İkindi
  • Akşam
  • Yatsı

Ajanda son 12 Saat

AYET, HADİS, SÖZLER

Sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: "Hayır olarak ne harcarsanız o, ana-baba, akraba, yetimler, fakirler ve yolda kalmışlar içindir. Hayır olarak ne yaparsanız, gerçekten Allah onu hakkıyla bilir.".

BAKARA-215
BİZE ULAŞIN