-
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Son dakika: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! İşte piyasaların merakla beklediği faiz kararı

Son dakika haberleri... Merkez Bankası faiz kararı açıkladı | Yurt içi piyasalar, bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak faiz kararına odaklanmıştı. Geçen yılın son PPK toplantısında politika faizi 100 baz puan indirilerek yüzde 15'den yüzde 14 seviyesine çekilmişti. Merkez Bankası yeni faiz kararını açıkladı. Merkez faiz kararını değiştirmedi. Para Politikası Kurulu faizi yüzde 14'te sabit tuttu. Stratejist Cüneyt Paksoy, A Haber canlı yayınında Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.

Piyasalarda merakla beklenen faiz kararı bugün açıkalandı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplandı.

KARAR AÇIKLANDI

Merkez Bankası yeni faiz kararını açıkladı. Merkez faiz kararını değiştirmedi. Para Politikası Kurulu faizi yüzde 14'te sabit tuttu.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, "Kurul, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. TCMB'nin tüm politika araçlarında Türk lirasını öncelikleyen geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinin 2022'de fazla vermesi öngörülmektedir." ifadelerine yer verildi.

"3 AYDAN SONRA..."

A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.

Önemli açıklamalarda bulunan Doğaner, "İzleme dönemi geçirebilir 3 ay bu Türkiye'nin yeni ekonomi modelinin de uygulamaya geçtiği bir dönem olduğu için biraz da onun etkilerini de izlemek noktasında bir durum var. Enflasyon noktasında ciddi bir değişiklik olabilir. 3 aydan sonra bu beklentiler. Merkez Bankası bir miktar daha bekleme dönemini geçirecek gibi görünüyor." ifadelerine yer verdi.

Stratejist Cüneyt Paksoy, A Haber'de Merkez Bankası'nın faiz kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

Paksoy, "Merkez Bankası son toplantısında söylem olarak sunduğu söz üzerinde bugün bekle-gör sürecini başlatmış oldu. Aslında bu devamlılık anlamında önemli. İlk çeyrek hakikatten bir bekle-gör yapması rasyoneldi ve rasyonel olan davranışlarla geldi. Merkez Bankası'nın global ölçekteki gelişmeleri kendi veri seti içerisinde çok yakından bir şekilde takip ettiğini izliyorum." şeklinde konuştu.

ARALIKTA 100 BAZ PUAN İNDİRİLMİŞTİ
Geçen yılın son PPK toplantısında politika faizi 100 baz puan indirilerek yüzde 15'den yüzde 14 seviyesine çekilmişti.

Merkez'in kararından önce ise yerli ve yabancı birçok kuruluş ve ekonomist tahminlerini açıkladı.

ANKETLERDE SABİT FAİZ BEKLENTİSİ
Buna göre genel yapılan anketlerde beklenti, faizin sabit bırakılması yönünde. Ankete katılan bir kurum 50 baz puan indirim ile Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 13,50 seviyesine getireceğini düşünürken, faizlerin Ocak ayında artırılacağı yönünde tahmin veren hiçbir kurum olmadı.

Yabancı kurumlardan ankete katılan Societe Generale, Unicredit, Bank of America da diğer ankette olduğu gibi MB'nin fazileri sabit tutacağı tahmininde bulundu.

BAKAN NEBATİ'NİN "GÖRMEMİZ LAZIM" AÇIKLAMASI
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomide yaşanan son dönemdeki gelişmelerin etkilerinin görüleceği tarihleri işaret ederek "Merkez Bankası'nın nasıl karar alacağını bilmiyorum. Benim görüşüm, Ocak, Şubat ve Mart ayını şöyle bir görmemiz lazım." değerlendirmesini yapmıştı.

SON FAİZ İNDİRİMİ: ALAN TAMAMLANDI
Merkez Bankası, Aralık ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini 1 puan indirimle yüzde 14 seviyesine çekerken, karar metninde indirim alanının tamamlandığını ve 2022 yılının ilk çeyreğinde para politikası çerçevesinin gözden geçirileceğni söylemişti.

Merkez Bankası karar metninde, "Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir." denilmişti.

Bu açıklama ve Nebati'nin açıklamaları da faizlerin sabit bırakılacağı yönündeki tahminleri kuvvetlendirdi.

"KUR DA FAİZ DE DÜŞECEK"
Tüm bu gelişmelerin yanında Arnavutluk ziyareti sonrasında gündemi değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kur ve faizin kademeli olarak düşeceği mesajını vermişti.

Faizlerde düşüşün başladığını söyleyen Erdoğan, "Bir ara biliyorsunuz 12'ye falan geldi, hatta daha aşağıya da geldi. Sonra tekrar bir çıkış yaşandı. Fakat bunu da aşağıya çekeceğiz. Bu da ekonomideki şartlara göre şekillenecek. Yavaş yavaş, kademeli bir şekilde, aceleci olmadan kur da düşecek, faiz de aynı şekilde düşecek." diye konuşmuştu.

A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Bu Haberi Paylaş:
Canlı Yayına Mesaj Gönder
  • 25°C

Mobil Uygulamalarımız

RADYO TURKUVAZ

28 Mart 2024, Perşembe
  • 07:00Uğur'la Güne Merhaba
  • 10:00Gönül Dostu Füsun
  • 12:00Utku'yla İstekler
  • 15:00Hilal Özgani ile Sosyal Hayat
  • 17:00Hopdedik Ayhan Show

Ajanda son 12 Saat

BİZE ULAŞIN